Trattoria Della Vigna

In de directe omgeving van Porlezza vind je meerdere mooie restaurants, en dit is een van de pareltjes! Trattoria Della Vigna is een klein en gezellig familierestaurant. Dit familiebedrijf verwerkt alleen lokale en hoogwaardige producten in de traditionele Italiaanse gerechten. Dankzij de hogere ligging heb je vanaf het terras een fantastisch uitzicht over Porlezza en het meer van Lugano.

Wandelen

Het restaurant ligt in het gehucht Begna, ongeveer 500 meter boven Porlezza en is na een stevige wandeling te voet te bereiken. Vanaf de camping loop je langs supermarkt Ortalli waarna je bij de stoplichten recht oversteekt. Na het volgende kruispunt maakt de weg een bocht naar rechts en hier begint het wandelpad (bij het straatbordje “a Begna”) naar boven richting Begna. Vanaf dit wandelpad heb je regelmatig een prachtig uitzicht over Porlezza en het meer van Lugano en aan het eind van dit pad sta je bij de ingang van La Vigna.


Natuurlijk is La Vigna ook per auto bereikbaar. Zodra je bij het begin van het wandelpad bent volg je de gewone weg naar boven. Na ongeveer 500 meter neem je de eerste afslag scherp naar links waarna je Begna binnenrijdt. Zodra je bij het kerkje aankomt kan je rechts parkeren en vind je aan de linkerkant in een klein zijstraatje de ingang naar La Vigna.


Trattoria Della Vigna

La Vigna is een klein restaurant met binnen ruimte voor 25 tot 30 gasten en buiten een mooi terras, deels overdekt en aangekleed met wijnranken. Wij hebben nog nooit bot gevangen, maar het is raadzaam om in het weekend vooraf te reserveren als je niet al te vroeg wilt eten. La Vigna is bereikbaar via +39(344)61184 en de eigenaresse spreekt goed Engels en Duits.

Op de kaart vind je traditionele Italiaanse voorgerechten zoals bijvoorbeeld Spaghetti Pomodoro, Lasagne della casa, “Tortelloni di magro al burro e salvia” en Pasta al Tartufo. De hoofdgerechten zijn typische Italiaanse vlees- en visgerechten, combinaties die voor veel Nederlanders misschien onbekend zijn, maar zeker de moeite waard. Probeer bijvoorbeeld eens de Entrecote gorgonzola e noci (een entrecote met gorgonzola en nootjes).

Verder vind ik de “Tagliata di Manzo al pepe verde” altijd een aanrader. Dit is geen pastagerecht (Tagliatelle) maar een biefstuk van het huis met groene peper, vaak in plakjes gesneden, geserveerd op een bedje van rucola en met snippers Parmezaanse kaas. Een geweldige combinatie en onbegrijpelijk waarom dit in Nederland bijna nergens op de kaart staat. Hou er wel rekening mee dat het in Italië gebruikelijk is om de groentes bij het voorgerecht te eten waardoor het hoofdgerecht zonder bijgerechten ter tafel komt. Indien gewenst kan je die los bijbestellen.

Naast de standaard kaart wordt er ook een dagkaart gevoerd waarbij er op basis van de dagelijkse verse aanvoer een dagmenu wordt samengesteld.

Nagerechten

Op de kaart staan geen nagerechten, hiervoor hebben ze een kleine kaart die regelmatig rouleert. Hierop staan heerlijke zelfgemaakte nagerechten als Semifreddo en Pannacotta, maar ook een aantal dessertwijnen en “Vin Santo e cantuccini”, letterlijk heilige wijn vanwege het vroegere gebruik als miswijn. Vin Santo is een dessertwijn geserveerd met een Cantuccini koekje, traditioneel in Toscane geserveerd bij de doop van een kind.

Maar verscholen op de gewone kaart staat ook het kaasplankje. Deze, gecombineerd met een Barolo Chinato, is mijn grote favoriet. De kaas is iedere keer een verrassing, maar zeker is dat je tafelgenoten zullen mee-eten.

Als er na afloop nog genoten wordt van een koffie met Grappa dan is het duidelijk waarom wij graag gaan lopen naar dit restaurant.

Wat vinden anderen van La Vigna?

Wij kunnen wel erg enthousiast zijn over La Vigna, maar wat vinden anderen? Lees het hier op Tripadvisor.


Dessertkaart van La Vigna